czwartek, 7 maja 2009

Leksykon Zupek Chińskich: Good Artificial Spareribs Flavour

Oto zupka jak się rzecze. Nie udaje ona żadnej innej zupy. Nie jest to zupka o aromacie zupy krewetkowej albo zupy pho. Ta zupka ma po prostu aromat żeberek wieprzowych. I faktycznie - ładnie pachnie, choć głowy nie dam, czy żeberkami (na pewno jakimś mięskiem). Ma za to wyraźny mięsny smak, a z zawartości jej saszetek tworzy się bulion o pięknym, brązowym kolorze. Makaron, cienki (wermiszel) sojowy, szybko się zaparza, jest elastyczny i smaczny.
Ogólnie, mimo brązowego bulionu i cienkich niteczek makaronu, zupka wygląda dość zwyczajnie. Dużą zaletą jest natomiast jej smak, który jest wyrazisty i charakterystyczny. Na pewno całości pomaga dosmaczanie odrobiną soku z cytryny.
Interesująca w tym wypadku jest też zawartość opakowania, gdyż saszetki smakowe i makaron zapakowane są w dwie oddzielne przezroczyste torebki. Łamanie makaronu, jak przeważnie w przypadku makaronu sojowego, nie ma najmniejszego sensu - trzeba po prostu wyjadać długie nitki, podnosząc je pałeczkami do ust. Bulion wypijamy. Jest to metoda bardzo efektywna, efektowna i polecana w biurze, gdyż pałeczkami je się dłużej, niż zachodnimi sztućcami.

Ocena (skala 1-5):
  • Wygląd ogólny: 3
  • Smakowitość: 4
  • Aromat: 3
  • Ostrość: 1
Zawartość opakowania:
  • cienki makaron sojowy
  • saszetka z suszonymi warzywami i liofilizowaną wieprzowiną
  • saszetka z proszkiem - bulionem
  • saszetka z pastą
Cena: 2,20 PLN

Wyprodukowana w Wietnamie.

Oficjalna strona producenta: www.acecookvietnam.com.

Dostępna w sklepie orientalny na tyłach Hali Gwardii, czyli drugiej Hali Mirowskiej (mapka).

Brak komentarzy: