Czego potrzebujemy (na 4 porcje)?
4 cykorii
8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
200 ml śmietany 18%
jednej cebulki dymki (wraz ze szczypiorem)
1/3 pęczka koperku
ząbek czosnku
1/2 cytryny
3 łyżki oliwy lub oleju (1 do smarowania naczynia)
1-2 łyżeczki mąki
pieprzu, pieprzu ziołowego, soli do smaku
Jak przygotować?
1. Od każdej cykorii odetnij końcówkę korzenia, a następnie każdą przekrój na pół (najlepiej jest kroić wzdłuż bardziej owalnej osi, tak aby obydwie połówki miały dość płaskie spody i dały się ładnie ułożyć w naczyniu do pieczenia).
2. Pokrojoną cykorię układamy w polanym lekko oliwą naczyniu do pieczenia i polewamy z wierzchu sokiem z cytryny.
3. Na każdym kawałku cykorii w dowolny sposób układamy plaster szynki.
4. Śmietanę majpierw mieszamy dokładnie z mąką (jeśli śmietana nie jest dość gęsta, dodaj nieco więcej mąki), a następnie z olejem.
5. Szczypior i cebulkę dromno kroimy. Koperek siekamy. Czosnek rozgniatamy i siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
6. Wykładamy po 2-3 łyżki na każdą połówkę cykorii. Cykorię zapiekamy przez ok. 20-30 min. w temperaturze 180 stopni C.
Ocena:
Smakowitość: Dobre!
Stopień trudności: Bardzo łatwe
Czas przygotowania: 40 min. - 1 h
Cena: ok. 17 zł na 4 porcje
1 komentarz:
Wygląda naprawdę skomplikowanie... Ale skoro twierdzisz, że proste, pewnie tak jest :)
Prześlij komentarz