Czego potrzebujemy?
papryki
sera koziego
rukoli
octu balsamicznego
oliwy lub dobrego oleju
soli, pieprzu do smaku
Jak przygotować?
1. Paprykę myjemy, wykrajamy gniazdo nasienne i dzielimy na 4 części. Następnie opiekamy w dobrze rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez 15-20 min. (dopóki nie zmięknie całkowicie i nie zacznie wydzielać słodkiego, karmelowego zapachu).
2. Rukolę delikatnie myjemy i osączamy. Wykładamy na talerz.
3. Paprykę wyjmujemy z piecyka i kroimy w sporą kostkę. Posypujemy nią rukolę.
4. Ser kozi kroimy na kawałki wielkości papryki i też rozsypujemy na rukoli. Jeśli mamy kozi twarożek, który też się świetnie nadaje, lepimy z niego w palcach niewielkie kulki i układamy na sałatce.
5. Doprawiamy odrobiną pieprzu i szczyptą soli. Skrapiamy octem balsamicznym, polewamy oliwą.
1. Paprykę myjemy, wykrajamy gniazdo nasienne i dzielimy na 4 części. Następnie opiekamy w dobrze rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez 15-20 min. (dopóki nie zmięknie całkowicie i nie zacznie wydzielać słodkiego, karmelowego zapachu).
2. Rukolę delikatnie myjemy i osączamy. Wykładamy na talerz.
3. Paprykę wyjmujemy z piecyka i kroimy w sporą kostkę. Posypujemy nią rukolę.
4. Ser kozi kroimy na kawałki wielkości papryki i też rozsypujemy na rukoli. Jeśli mamy kozi twarożek, który też się świetnie nadaje, lepimy z niego w palcach niewielkie kulki i układamy na sałatce.
5. Doprawiamy odrobiną pieprzu i szczyptą soli. Skrapiamy octem balsamicznym, polewamy oliwą.
Ocena:
Smakowitość: Przepyszne!!!
Stopień trudności: Baaardzo łatwe
Czas przygotowywania: 20 min.
Cena: ok. 20 zł na 4 spore porcje
4 komentarze:
Boska! Fenomenalna! Również jestem dziko zachwycona tą sałatką. Można ją podawać na różne sposoby. Ja np. nie kroję papryki na małe części, tylko robię łódeczki z rukolą i serem w środku.
Wygląda bardzo, bardzo smakowicie, na pewno wypróbuję!
Zrobiłam. No więc: przygotowanie trwa 20 minut nie licząc czasu na upieczenie, a zwłaszcza wystudzenie papryki. Ale faktycznie robi się łatwo i jest pyszna! Czekam na dalsze przepisy :)
paprykę się kroi na gorąco używając widelca do przytrzymania, rukolę wrzuca na talerz, obsypuje papryką i skręca się z 7 kulek serka na porcję, polewa octem, oliwą i no góra 25 min. to wszystko łącznie zajmuje (wraz z pieczeniem) tylko trzeba być zdeterminowanym, czytaj głodnym :D
Prześlij komentarz