niedziela, 9 listopada 2008

Przepis: Pieczona cykoria pod zieloną kołderką


Od dłuższego czasu męczy mnie apetyt na cykorię. Jest to apetyt niezaspokojony, ale na szczęście nie wymagający dużej ilości czasu i pieniędzy. Na szczęście dla mnie większość smakowitych sposobów przyrządzenia cykorii jest dziecinnie prosta i nie wymaga więcej jak 40 min. Przy tym cykoria jest warzywem przewrotnie smacznym, bo obiektywnie rzecz biorąc gorzkim i nie smacznym. Jednak w tej goryczy znajduję ogromne upodobanie, a jej ewentualny nadmiar rekompensuję sobie odrobiną słodyczy na deser. Podobno upodobanie do gorzkiego jest cechą smaku ludzi dorosłych, bo dzieci lubią wyłącznie słodkie. Być może to dzieci mają rację, ale ja już zdążyłem pokochać tę gorzką radość płynącą z gorzkich potraw i nie zamierzam teraz z tego rezygnować.



Czego potrzebujemy (na 4 porcje)?

4 cykorii
8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
200 ml śmietany 18%
jednej cebulki dymki (wraz ze szczypiorem)
1/3 pęczka koperku
ząbek czosnku
1/2 cytryny
3 łyżki oliwy lub oleju (1 do smarowania naczynia)
1-2 łyżeczki mąki
pieprzu, pieprzu ziołowego, soli do smaku


Jak przygotować?

1. Od każdej cykorii odetnij końcówkę korzenia, a następnie każdą przekrój na pół (najlepiej jest kroić wzdłuż bardziej owalnej osi, tak aby obydwie połówki miały dość płaskie spody i dały się ładnie ułożyć w naczyniu do pieczenia).

2. Pokrojoną cykorię układamy w polanym lekko oliwą naczyniu do pieczenia i polewamy z wierzchu sokiem z cytryny.

3. Na każdym kawałku cykorii w dowolny sposób układamy plaster szynki.

4. Śmietanę majpierw mieszamy dokładnie z mąką (jeśli śmietana nie jest dość gęsta, dodaj nieco więcej mąki), a następnie z olejem.

5. Szczypior i cebulkę dromno kroimy. Koperek siekamy. Czosnek rozgniatamy i siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.

6. Wykładamy po 2-3 łyżki na każdą połówkę cykorii. Cykorię zapiekamy przez ok. 20-30 min. w temperaturze 180 stopni C.

Ocena:
Smakowitość: Dobre!
Stopień trudności: Bardzo łatwe
Czas przygotowania: 40 min. - 1 h
Cena: ok. 17 zł na 4 porcje

1 komentarz:

Luca pisze...

Wygląda naprawdę skomplikowanie... Ale skoro twierdzisz, że proste, pewnie tak jest :)