poniedziałek, 3 listopada 2008

Przepis: Sałatka z rukoli i koziego sera


Ostatnio znajoma poleciła mi absolutnie rewelacyjną sałatkę. Robi się ją niezwykle prosto, nie trzeba wielu składników, a proporcje dobiera się do smaku i według własnego gustu. Jest jednocześnie prosta i wyrafinowana (zresztą osobiście uważam, że rzeczy najbardziej wyrafinowane są jednocześnie najprostszymi). Świetnie nadaje się na niewielkie przyjęcia - na pewno zaskoczy naszych gości, a jeśli mają choć odrobinę wyrobiony smak, będą wniebowzięci! Niestety, ze względu na dość wysoką cenę, gorzej sprawdzi się na posiadówkach w liczniejszym gronie, bo na jej przygotowanie wydamy majątek. Zawsze jednak możemy zastosować trik, który wraz z przepisem przekazała mi znajoma: zrobić sałatki tylko trochę, mając nadzieję, że na sam dźwięk mrożących krew w żyłach słów 'ser kozi' i 'rukola' nasi wybredni i raczej do schabowego przyzwyczajeni goście (o ile takich właśnie zapraszamy) zrezygnują i cała, jakże przepyszna, sałatka pozostanie tylko dla nas!

Czego potrzebujemy?

papryki
sera koziego
rukoli
octu balsamicznego
oliwy lub dobrego oleju
soli, pieprzu do smaku


Jak przygotować?

1. Paprykę myjemy, wykrajamy gniazdo nasienne i dzielimy na 4 części. Następnie opiekamy w dobrze rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez 15-20 min. (dopóki nie zmięknie całkowicie i nie zacznie wydzielać słodkiego, karmelowego zapachu).

2. Rukolę delikatnie myjemy i osączamy. Wykładamy na talerz.

3. Paprykę wyjmujemy z piecyka i kroimy w sporą kostkę. Posypujemy nią rukolę.

4. Ser kozi kroimy na kawałki wielkości papryki i też rozsypujemy na rukoli. Jeśli mamy kozi twarożek, który też się świetnie nadaje, lepimy z niego w palcach niewielkie kulki i układamy na sałatce.

5. Doprawiamy odrobiną pieprzu i szczyptą soli. Skrapiamy octem balsamicznym, polewamy oliwą.


Ocena:
Smakowitość: Przepyszne!!!
Stopień trudności: Baaardzo łatwe
Czas przygotowywania: 20 min.
Cena: ok. 20 zł na 4 spore porcje

4 komentarze:

stysia pisze...

Boska! Fenomenalna! Również jestem dziko zachwycona tą sałatką. Można ją podawać na różne sposoby. Ja np. nie kroję papryki na małe części, tylko robię łódeczki z rukolą i serem w środku.

Luca pisze...

Wygląda bardzo, bardzo smakowicie, na pewno wypróbuję!

Luca pisze...

Zrobiłam. No więc: przygotowanie trwa 20 minut nie licząc czasu na upieczenie, a zwłaszcza wystudzenie papryki. Ale faktycznie robi się łatwo i jest pyszna! Czekam na dalsze przepisy :)

Sykofanta pisze...

paprykę się kroi na gorąco używając widelca do przytrzymania, rukolę wrzuca na talerz, obsypuje papryką i skręca się z 7 kulek serka na porcję, polewa octem, oliwą i no góra 25 min. to wszystko łącznie zajmuje (wraz z pieczeniem) tylko trzeba być zdeterminowanym, czytaj głodnym :D