wtorek, 5 maja 2009

Leksykon Zupek Chińskich: Mama Instant Bean Thread Tom Yam Koong Flavour

Jest to zupka o smaku zupy* Tom Yam Koong (zupa krewetkowa) z dodatkiem cienkiego makaronu sojowego (zwanego ponoć wermiszelem, ang. vermicelli). Ma intensywny różowo-pomarańczowy kolor, jest wyraźnie kwaskowata i bardzo ostra. Cienki makaron sojowy doskonale uzupełnia smak. Jest nieporównywalnie lepsza od dowolnej wyprodukowanej w Polsce zupki krewetkowej.







Ocena (skala 1-5):
  • Wygląd ogólny: 4
  • Smakowitość: 5
  • Aromat: 4
  • Ostrość: 4
Zawartość opakowania:
  1. cienki makaron sojowy
  2. 2 saszetki: z pastą i proszkiem
Cena: 1,80 PLN

Wyprodukowana w Bangkoku.

Oficjalna strona producenta: www.mama-ricenoodles.com lub www.mama.co.th

Dostępna w sklepie orientalny na tyłach Hali Gwardii, czyli drugiej Hali Mirowskiej (mapka).

Literatura:

_________________
* Nie jest to pomyłka, ani próba złego stylu - po prostu zupki chińskie imitują smak prawdziwych zup, stąd są one zupaki o smaku tej lub innej zupy.

3 komentarze:

synafia pisze...

Moja ocena:
Wygląd ogólny: 4
Smakowitość: 5
Aromat: 4
Ostrość: 5

Zupka wymiata!
Jedziemy dalej!

Tomasz pisze...

Dodam tutaj w kwestii ścisłości, że skala ostrości jest kalibrowana wobec sosu Sriracha z czerwoną nakrętką - ten sos ma ostrość 5, wszystko, co jest mniej ostre - poniżej 5.

synafia pisze...

W tej sytuacji zgadzam się z Twoją oceną. W mojej skali ocen sos Sriracha ma ocenę "O ja pierdolę, zaraz wypali mi mózg!" Wszystko co jest miej ostre można oceniać w skali od 5 do 1 :P